perjantai 1. kesäkuuta 2018

Peruspussukkaohje

Teen paljon pussukoita :). Niitä tarvitsee aina ja niitä on kätevä antaa lahjaksi joko sellaisenaan tai laittamalla sisälle jotain.


Tänään tein pussukan Tampereen messuilta ostamastani keinonahkasta(?) ja vanhoista farkuista. Keinonahkan oloinen kangas on ostettu Wennströmin osastolta ja se myytiin rullassa, jossa on 66 x 45cm kangasta. Hinnasta ei enää ole mitään mielikuvaa, mutta tuskin se kovin kallista oli, koska minulla on sitä kolme rullaa eri väreissä.


Samalla, kun tein pussukan, tein sen valmistamiseksi ohjeenkin. Varmasti on  muitakin tapoja tehdä tälläinen pussukka mutta tämä on tapa, jonka minä koen hyväksi :)

Tarvitset:

Päälliskangasta
Vuorikangasta
Tukikangasta
Vetoketjun

Tässä suuntaa antava kaava. Mittoja voit muutella ihan mielesi mukaan. Näillä mitoilla tulee pussukka, johon ainakin minun perusmeikkivarastoni reissussa mahtuu. Pussukan yläreunan voi myös suoristaa, jolloin sen ompelu on ehkä vähän helpompaa.


Tykkään yhdistellä pussukoihin erilaisia kankaita. Niinpä tähänkin pussukkaan tein leikkaussauman hieman keskikohdan alapuolelle. Leikkaussaumoja voi tehdä lähes miten haluaa, rohkeasti vain kokeilemaan, minkälaisia eri tavoilla leikatuilla kaavoilla tulee!


Pussukan alaosan leikkasin Wenströmin keinonahkasta ja yhdistin siihen vanhaa farkkua. Sauman tikkasin ompelukoneen "kolmestitikkaavalla suoralla" (onkohan oikeasti joku jousto-ommel?). Käytin tikkaukseen konekirjontalankaa, mutta ihan tavallisellakin langalla saa näyttävää jos ompelee sauman useampaan kertaan tai käyttää tosiaan tuota suoraa ommelta, joka tikkaa saman piston kolme kertaa. Piston pituus kannattaa muistaa säätää melko pitkäksi, esim. 4mm.

Koristeeksi kiinnitin vielä keinonahkan palasta leikatun sydämen. Sydämen ompelin kiinni ihan suoralla ompeleella.


Nyt on päälliskappaleet valmiit. Päälliskappaleet voi aivan hyvin tehdä vain yhdestäkin kankaasta.


Sitten leikataan samanlaiset kappaleet vuorikankaasta ja kovikekankaasta. Kovikkeeksi sopii hyvin vaikka Eurokankaan liimallinen tukihuopa.


Silitetään tukikangas kiinni päälliskankaaseen. Itse tykkään silittää tukikankaan aina tukikankaan puolelta ja teen niin, että ensin silitän koko kappaleen höyryllä ja sen jälkeen heti perään ilman höyryä. Näin tukikangas mielestäni kiinnittyy helpommin.


Vetoketjuksi minulla valikoitui hieman yläreunaa lyhyempi ketju. Se voi hyvin olla myös yläreunaa pidempi, mutta ei tätä minun ketjua lyhyempi.


Leikkaa päälliskankaasta hieman vetoketjua leveämmät kappaleet joiden pituus on reilu 5cm.


Aseta vetoketjun oikea puoli kankaan oikeaa puolta vasten niin, että kankaan reuna on suunnilleen vetoketjun reunan kohdalla (tämä ei ole kauhean tarkkaa).


Ompele vetoketjun puolelta vetoketjupaininjalkaa käyttäen mahdollisimman läheltä vetoketjun stopparia. Jos ketjusi on pidempi kuin pussukan yläreuna, katso ompeleen paikka niin, että se tulee pari cm pussukan reunan sisäpuolelle, ompelet siis vetoketjun päältä samalla lyhentäen sitä.


Sama juttu vetoketjun avoimeen päähän.


Nyt sinulla on tämännäköinen kappale. Leikkaa vetoketjun jatkeena olevat kangaskappaleet samanlevyisiksi kuin vetoketju.


Silitä päätykappaleet niin, että ne asettuvat siististi vetoketjun jatkoksi.


Merkitse ketjuun ja pussukan yläreunaan keskikohdat ja aseta vetoketju oikealle kohtaa niin, että molempiin reunoihin jää samanverran vetoketjun jatkeena olevaa kangasta.


Aseta nyt kaikki yläreunat päällekkäin; vetoketjun oikea puoli ensin päälliskappaleen oikeaa puolta vasten, sitten vuorikangas oikea puoli vetoketjun nurjaa puolta vasten.


Ompele ompelukoneen vetoketjupaininjalkaa käyttäen .


Vetoketjun vetimen kohdalla tulee ahdasta... ohita tämä kohta niin, että lasket neulan alas ja nostat paininjalan ylös. Sitten voit nytkyttää vetimen paininjalan takapuolelle ja ompelu onnistuu taas ilman mutkia.


Nyt on ommeltu toinen puoli vetoketjusta.


Sitten sama juttu toiseen reunaan.


Silitä juuri ommellut saumat, niin se asettuvat nätisti sitten valmiissa pussukassa.


Seuraavaksi avaa pussukka niin, että asetat päälliskappaleet toisiaan vasten, samoin vuorikappaleet. Vetoketju ja sen kankaiset jatkokappaleet asettuvat lähes itsestään niin, että niiden alareunat tulevat vuoreen päin. Ja jos ei asetu itsestään, niin asettele ne niin ;)


Ompele molemmat sivusaumat yhtenä ompeleena. Ompele päälliskappaleen alareuna kokonaan ja vuorikappaleen alareuna reunoistaan. Eli kulmat jää ompelematta.
Muista avata vetoketju ennen kuin ompelet sivut!



Vuorikappaleeseen jätetään kääntöaukko.


Sitten ommellaan kulmat kiinni. Taita ne kuvan tavalla ja ompele aukko kiinni.


Sama vuorikankaan kulmille.


Nyt sinulla on tälläinen mytty :)




Käännä pussukka kääntöaukosta oikeinpäin.



Ompele kääntöaukko kiinni.

Asettele vuori pussukan sisään, aukaise kulmat ja asettele pussukka "asentoonsa".


Valmista!



Oikein ihanaa ja aurinkoista viikonloppua kaikille!!

4 kommenttia:

  1. Tyylikäs pussukka! Huh, miten ison urakan teit, kun laadit näin pitkän ohjeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura :). Näiden ohjeiden laatiminen on jollain tapaa tosi kivaa, senpä vuoksi niitä tänne aina välillä tuuppaankin.

      Poista
  2. Kiitos hyvästä ohjeesta!!

    VastaaPoista
  3. Kiitos tosi selkeästä ohjeesta! Tuo tekonahka sopii pussukkaan upeasti.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!